14721499_1785928891686382_8917793171742466072_n

Joga (sanskrit: yóga – jedinstvo) je drevna metoda samorazvoja koja podrazumeva upotrebu tehnika: fizičkih položaja (Asana), vežbi upravljanja pranom (energijom) putem disanja (Pranajama), relaksaciono-meditativnih vežbi (Pratjahara), koncentracije (Dharana), meditacije (Dhjana) i samorealizacije (Samadhi). Joga predlaže usvajanje vrednosnog sistema (Jama, Nijama) koji kreira životnu filozofiju iz koje proizilazi novi razvojni životni stil. Znanja o joga metodu, koja se nalaze u Vedama, Upanišadama i drugim izvornim spisima uobličio je i sistematizovao Patanđali u legendarnom spisu Joga sutre. Međutim, do danas joga kao disciplina samorazvoja uspeva da sačuva svoju autentičnost u značajnoj meri zahvaljujući Patanđalijevom trudu. Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj preventivi, kao i rehabilitaciji. Prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

Šta je hatha yoga?
Zbog svog sveobuhvatnog delovanja na telo, um i psihu, hatha yoga je stil koji ima sve veći broj pristalica, svuda u svetu. Ime je dobila spajanjem dve reči “ha”-sunce i “ta”-mesec, ukazujući na uravnoteženost pokreta i mirovanja. Hatha yoga nema ogracičenja u vidu godina, fizičke spremnosti, kondicije i predhodnog iskustva. Poštovanjem jedinog pravila da svaki polaznik radi u granicama svoje prijatnosti, ostvaruje se individualni pristup svakom polazniku. Na času hatha yoge bićete posvećeni isključivo sebi jer nema takmičenja, potrebe da budemo savršeni, već postepeno da pratimo napredak i zajedno mu se radujemo!

U Heliantusu vas čeka sertifikovani instruktor joge Maša Vučinić . Dobrodošli u Heliantus!!!

Rodjena u Beogradu 1981.
Jogom pocinje da se bavi 2012.godine. Februara 2015. diplomira na Medjunarodnoj akademiji za skolovanje instruktora joge, pod vođstvom međunarodnog majstora joge profesora dr. Predraga Nikića.

Trening joge se sastoji od uvodnih zagrevajućih i pripremnih vežbi opuštanja, tehnika disanja, asana (joga položaja) i joga nidre (duboke jogičke relaksacije).

Poseban akcenat je stavljen na samom vežbanju i osvešćivanju disanja. Prilikom izvođenja asana, vrlo je bitno da ostvarite jedinstvo disanja i pokreta. Spajajući vremenom disanje i pokret u jedno razvijate svesnost svog tela i održavate pažnju na samo vežbanje.

Koncept individualnog treninga se formira za svakog vežbača ponaosob, vodeći se podacima iz njegovog ličnog kartona.
Kroz grupni trening, s obzirom da je reč o malim grupama, teži se da se posveti i usmeri dovoljno energije na svakog vežbača pojedinačno.

Tokom vežbanja sluša se opuštajuća muzika. Muzika ne sme da odvlači pažnju vezbaču, već se koristi samo kao prijatna dopuna vežbanju.

Joga za zaposlene – Osmočasovno sedenje, konstantan stres u većini slučajeva, odsutnost na radnom mestu, pad produktivnosti. Želite da Vaše zaposlene oslobodite stresa, povećate produktivnost, profitabilnost Vaše kompanije? Ako želite da se Vi i Vaši zaposleni osećate psihički i fizički zadovoljni tokom radnog vremena, obratite nam se. Osmislili smo joga tehnike koje mogu da se primenjuju u Vašem radnom okruženju. Za sva pitanja vezana za jogu za zaposlene slobodno nas pitajte preko kontakt forme.

Joga u korporacijama – postoji kontinuirani rad sa menadžerima viših nivoa, kako domaćih tako i stranih korporacija. Akcenat u radu sa ljudima ove profesije je stavljen na smanjenje nivoa stresa pod kojim se konstantno nalaze. U tu grupu ljudi bez imalo dvoumljenja se mogu staviti veliki broj poznatih ličnosti, s obzirom da se njihovi životi non stop nalaze pod “lupom”, kako medija, tako i samog društva.

Joga za sportiste – Bavite se profesionalno sportom. Potpuno ste zdravi ili ste upravo završili period rehabilitacije posle povrde koja Vas je odvojila od “terena”. Želite da povećate svoje psihofizičke performanse, da se bolje pripremite za predstojeća takmičenja. Osmišljavamo program joge shodno Vašim sposobnostima i potrebama, posebno se stavlja akcenat na tehnike vizualizacije, koje su vrlo bitan faktor pobedničkog duha.

Joga za starija lica – Kako starimo, efikasnost našeg tela i imunog sistema opada, donoseći mogućnost raznih bolesti. Redovna praksa tehnika joge, kao što su asane, vezbe disanja i meditacija mogu nam pomoći da ih izbegnemo, uklonimo tegobe i vodimo srećniji i potpuniji život

13680788_10210243936474583_3647733620895231001_n

13659155_10210217161885235_8942339249080284442_n

dsc_0084 dsc_0086

20161127_155834dsc_0093